- Det kan inte bara vara upp till mig att prata politik

Artikel

 Bild: Christian Gustafsson

Frispråkige Dennis Lyxzén och bandet Invasionen är tillbaka med en ny skiva. Politiken är kvar men rösten har vänts inåt. Skriket har på något sätt tystnat och i kontrast mot förr låter Dennis Lyxzéns sång nästan som en viskning.

Dennis Lyxzén är mest känd som frontmannen i hardcorebandet Refused, sedan dess har han bland annat sjungit i The International Noise Conspiracy och The Lost Patrol. Nu har Invasionen, ett slags punkband som sjunger på svenska, kommit med skiva nummer två, ”Saker jag sagt till natten”.

När Frihet når honom på telefon sitter han i sitt hus, fyra mil inåt landet från Umeå.
- Jag är hemma och tar det lugnt. Att ta det lugnt är då man slipper resa runt hela världen och kan vara hemma och göra jättemycket saker, säger Dennis Lyxzén.

Invasionen har just varit på turné i Kina, men i världens största land var det inte många som tog sig till konserterna.
- Då det var få kom 50 personer, var det många som kom var det 200. Men då ska man komma ihåg att rockmusik är nytt där, om det kommer 200 så är det de 200 som lyssnar på rockmusik i hela den staden.

På nya skivan har Invasionen och Lyxzén vänt på perspektiven. Om förra skivan var rakare poppig punk har stilen nu gått mot post-punk och många recensenter har lyssnat in inspiration från Joy Division.
- Många gör det lätt för sig, då vi skrev skivan var Joy Division inte ett av huvudbanden, det var kanske tio andra band vi lyssnade mer på. Vi kommer från en punkbakgrund men ville göra nytt. Vårt anslag är mindre punkigt, jag tycker att det är en skiva typ vem som helst kan gilla.

Med stilskiftet har också det politiska budskapet tonats ned, somliga har till och med sagt att skivan inte alls är politisk. Lyxzén håller inte riktigt med.
- Jag tycker att det finns tolkningsutrymme, det inte så uppenbart politiskt, inte i ditt ansikte. Det riktas åt andra håll, mer subtilt och det finns en annan approach till politiken.

Lyxzén har ägnat en hel musikerkarriär åt att bekämpa kapitalismen. I tider som dessa då människor går ut på gator, kapitalismen genomgår en gigantisk kris och Sverige leds av en borgerlig regering, då väljer Lyxzén och Invasionen att tona ned politiken.
- Det kan inte bara vara upp till mig att prata politik, man vet min grundinställning, det blir absurt att det alltid är jag som ska höja rösten. Jag säger mer än de flesta andra musiker på min opolitiska platta. Det känns som att musiken har landat i en åttiotalseskapism, och alla ska sjunga om banala saker, säger Dennis Lyxzén.

Hur funkar det ekonomiskt att vara rockmusiker?
- Det är katastrof, jag skulle inte föreslå någon som vill ha en ekonomisk grundtrygghet att satsa på musiken. Vi lever i en värld där det finns en egoistisk agenda där all kultur ska vara gratis, det blir svårare och svårare för varje år, säger Dennis Lyxzén. 

Vad menar du?
- Att vem som helst kan komma åt musik och film är i grunden ganska bra men det blir sämre för oss som vill leva på musik. Det säljs mindre skivor, alla turnerar, det blir mindre betalt och mindre publik. Numera kan man kanske få åtta bra spelningar på ett helt år, hur ska man kunna leva på det? Det är väldigt tufft för oss som hamnar på en mellannivå, vi som inte gör det som hobby men inte är jättekända. Det är svårt för oss som inte vill förnedra oss på teve.Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.