FN på tapeten i Göteborg

Artikel

 Bild: Hanna Lindquist

Över hundra SSU:are från hela landet samlades i Göteborg för att prata FN och internationella frågor. Diskussionerna kretsade kring hur SSU kan göra politik av sina värderingar.

Det började med en distriktsårskonferens i våras. Hanna Lindquist och Joel Harde valdes till internationella ledare och snart började de spåna. De ville starta igång ett nytt projekt. Då båda har ett stort engagemang för internationella frågor föll det sig naturligt att göra något kring FN. Så kom idén till konferensen. 
– Trots bristerna är det den gemensamma kraft som faktiskt finns, det är den organisation som kan värna de små staterna och sätta människor i fokus, säger Hanna Lindquist.

Bland gästerna återfanns Europaparlamentarikern Åsa Westlund, förre FN-ambassadören Pierre Schori och före detta utrikesministern Lena Hjelm-Wallén. 
– Vi hade ambitionen att komma tillrätta med hur FN ser ut och hur man vill ha det i framtiden, säger Hanna Lindquist.

Med stöd från Socialdemokraterna, ABF och Olof Palmes internationella center, OPC, lyckades Hanna Lindquist och Joel Harde ro projektet i land. Ungefär 120 SSU:are från 14 distrikt kom till Göteborg för att diskutera FN.
– Det var otroligt kul att så många kom från hela landet. Det är helt fantastiskt, säger Hanna Lindquist.   

 Oktober var en intensiv månad då de sista pusselbitarna skulle läggas på plats. På månadens sista helg kom belöningen. 
– Att anordna en så här stor konferens är som att springa ett maratonlopp, och när det väl genomförs måste man ha energi kvar att spurta i slutet. 
– Jag och Joel hade lagt grunden, på slutet var det andra som hjälpte till. Vi har så klart bollat idéer och vi har fått bra stöd från partiet, OPC och ABF, säger Hanna Lindquist.

FN-konferensen anordnades på Odinskolan som drivs av ABF, på så sätt fick man tillgång till billiga lokaler där deltagarna också kunde bo. 
– Vi jobbade hårt med att hålla kostnaderna nere, det är lätt att det kan dra i väg. Vi såg också till att förhandla fram bra priser på den mat vi köpte in. 

För Hanna var helgen stressig, de praktiska göromålen var många. Trots att det var mycket att fixa kunde hon då och då ta sig tid att lyssna in på diskussionerna. Felix König är ordförande för LSU, paraplyorganisationen för Sveriges ungdomsorganisationer. Han berättade om sin tid som ungdomsdelagat i FN, en föreläsning Hanna Lindquist tycker var givande.
– Vi fick in lite mer konkreta tips på vad man kan göra och hur man rent praktiskt går vidare med frågor. Ofta pratar vi SSU:are om våra värderingar, men det gäller att sedan gå vidare och göra politik av det vi tycker, säger hon. 

Måndagen efter FN-konferensen ägnade Hanna Lindquist till vila. 
– Det har varit frustrerande och jobbigt, men det har varit värt varenda sekund då man har sett slutresultatet.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.