Fyra frågor

Artikel

Nicolina Friström, 23 år, SSU Linköping:
– Det är både skrattretande för att de är så korkade och skrämmande för att de tror att de kan ändra historien. Men här gjorde medierna sitt jobb och ställde Arkelsten mot väggen, så nu är det nog få som tror att Moderaterna införde rösträtten. 

Johannes Axelsson, 22 år, SSU Hedemora: 
– Till skillnad från oss socialdemokrater så har Moderaterna inte varit särskilt angelägna om att ta upp sin partihistorik. Förklaringarna är många. De har varit för splittrade för att kunna enas kring en berättelse och de har ett smutsigt förflutet.

Irma Olofsson, 19 år, SSU Umeå:
– Jag blir less eftersom det känns som om detta inte var första gången de gjort något liknande. Jag tycker att de kan börja prata klarspråk om sin egen politik i stället. 

Nicolina Friström:
– Järnväg! Ett respektabelt land ska ha tåg som går i tid. Det kan låta perifert, vilket vår nuvarande finansminister verkar tycka, men en fungerande infrastruktur är centralt om man vill att handel och arbetsmarknad ska fungera. 

Johannes Axelsson:
– Jag skulle lägga fokus på jobb och utbildning. Arbete är grunden för ett hållbart samhälle. Sedan är utbildning viktigt för att öka ungdomars och äldres kompetens.

Irma Olofsson:
– Tåg i Norrland. Att resa är nästan hopplöst i dagsläget. Att göra något åt tågen i allmänhet skulle vara högt upp på min prioriteringslista, så allt inte stannar av så fort det kommer snö.

Nicolina Friström:
– Jag har svårt att tro att Occupy-rörelsen i Sverige kommer få särskilt stort genomslag. Läget här är inte lika extremt, och det är väldigt oklart för allmänheten vad rörelsens syfte är. Det jag tror att det påverkar är världens syn på USA.

Johannes Axelsson:
– Jag tror att rörelsen Occupy Wall Street med sitt fokus på ekonomisk ojämlikhet kommer att lyckas. Occupy Wall Street började ju med ett fåtal personer men har expanderat under den här korta tiden. Världens giriga ledare måste tänka om, annars finns risker för kommande våldsamma demonstrationer.

Irma Olofsson:
– Jag hoppas på att den sprider sig ännu mer, eftersom den verkligen visar på hur missnöjda människor är över det klassamhälle vi lever i. Om Occupy Wall Street fortsätter att växa samtidigt som den arabiska våren också gör det, tror jag det kommer påverka det politiska klimatet väldigt mycket.  

Nicolina Friström:
– Det hoppas jag verkligen! Det finns en stark längtan efter frihet och demokrati hos medborgarna i Iran, Nordkorea, Kuba och alla andra diktaturer och maffiastater i världen.

Johannes Axelsson:
– Garanterat! Vi har redan bevittnat detta från till exempel Egypten och flera andra länder tidigare i år.

Irma Olofsson: 
– Tycker nog att den fortfarande pågår, även fast det är höst nu. Jag tror definitivt att den kommer fortsätta sprida sig till fler länder. 

 

 

 

 

 

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.