Gabriel & Ellinor

Artikel

 Bild: Mattias Vepsä

Vad tycker du är det mest anmärkningsvärda med Moderaternas partistämma?
– Det är deras historierevisionism. Att de försöker ge sken av att det var de som genomförde rösträtten en gång i tiden, att de alltid har varit mot apartheid och kämpat hårt emot det, och att Moderaterna hävdar att de har byggt ut den svenska välfärdssektorn. Kopplat till det säger Moderaterna nu att de vill vara det nya välfärdspartiet, det där är ett sätt att ta över typiska socialdemokratiska kärnvärden och nischer. Jag tycker att det är väldigt konstigt och det tyder på att de vet att det inte går att vara i regeringsställning utan att anses dela de socialdemokratiska värderingarna. Det är därför de försöker låta som socialdemokrater.

Socialdemokraterna har tappat ganska mycket i opinionen sedan Juholt-affärerna, vad ska de göra för att vända trenden?
– Vi var på uppgång innan den här krisen kring Juholts bidragsaffärer kom. Det visar att när vi pratar politik och socialdemokratiska värderingar så gillar folk det och då är man beredda att stödja oss. Nu måste partiordförande Håkan Juholt återupprätta sitt förtroende, det är en lång och svår väg. Det handlar mycket om vad han personligen gör. Men jag tror också att vi övriga socialdemokrater måste prata politik, pratade problem som människor har i sin vardag och hur man kan lösa det.

Vilken roll kan du och SSU spela för att lyfta partiet?
– Jag tror att vi måste bli ännu bättre på att föra ut det politiska budskapet. Vi har en jätteroll att fylla nu, partiet är skadeskjutet och då skulle vi kunna kliva fram och prata mer politik och komma med mer offensiva lösningar, och prata om de problem unga stöter på i sin vardag. 

Förtroendet för Juholt har sjunkit. Hur jobbar ni för att skapa förtroende för honom inom SSU?
– Vi har inte någon älska Juholt-kampanj. Däremot jobbar vi hårt för att ändra fokus från affärer och privata angelägenheter till politik, kampanj, medlemsvärvning, växa och att prata om det i stället. Det är upp till SSU att vara den part som står stabilt när resten av rörelsen famlar i mörkret. Det är upp till oss att prata om politik.

Hur går det?
– Jag tror att det går bättre för SSU:arna än för partiet i övrigt. SSU:arna är inte så intresserade av att lyssna på Håkans turnéinlägg med förlåt-tal, de är mer intresserade av att kampanja och prata politik. Men man ska inte vara naiv och säga att det inte påverkar SSU, för det gör det. På det sättet att det kan vara lite extra jobbigt att vara socialdemokrat och på det sättet att man får svara på sådana frågor i stället för att prata om det man vill. Det kan spä på ett politikerförakt som inte gynnar oss som bara gått med för att förändra världen till det bättre.

SSU har haft en kampanj, vad går den ut på?
– Det är en frihetskampanj, vi ville få tillbaka begreppet frihet. Vi vill inte att det ska vara högerns begrepp, vi menar att vi är den riktiga frihetsrörelsen som alltid stått för att göra människor fria. Fokus ligger på öppenhet och mot högerextremism. Det är ett problem att vi inte kommer in på skolorna, så vi kommer helt enkelt att då stå utanför och dela ut kaffe. 

Hur påverkar stängda skolor SSU?
– Vi har alltid använt skolor för att värva, det påverkar så klart oss mycket. Men det påverkar också samhället. Det är ett demokratiskt problem när man inte får träffa människor som håller på med politik.


Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.