- Jag har omvänt en sverigedemokrat

Artikel

 Bild: John Antonsson

Stina Oscarson är Radioteaterns kontroversiella chef. Hon berättar om konstens kraft att ifrågasätta – och att omvända sverigedemokrater.

 En cyklande Stina Oscarson kommer lite sent till Mariatorget i Stockholm. Helgens kontroversiella påhitt har skapat lite extrajobb. Det är lördag. ”Välkommen till ett extrainsatt Ring P1”, säger programledaren Alexandra Pascalidous på Radioteaterns tid.

Med en matig fördomsbank dramatiserades ett Ring P1 av sällan hört slag, några lyssnare var chockade och ringde in. Där möttes man av en telefonsvarare som lät lyssnarna lämna in sina fördomar.
- Men det mest fantastiska är att jag har omvänt en sverigedemokrat, det är väl inte min absoluta mission här i livet, men varje gång man märker att teater gör skillnad känns det bra, säger Stina Oscarson och syftar på en lyssnare som varit i kontakt med henne innan och omvänts genom den dramatiserade leken med fördomar.

Stina Oscarson började som chef på Radioteatern i våras efter några år som konstnärlig ledare på Orionteatern. Sveriges Radio som så många andra stora institutioner tenderar att bli en byråkratisk djungel.
- Jag har aldrig låtit byråkratin krångla till det. Jag har bestämt mig för att jag i första hand är en konstnärlig chef och att jag aldrig kommer att bli en perfekt administrativ chef. 

Ekvationen med att vara konstnärlig och administrativ chef går inte riktigt ihop med en normal arbetsvecka. Därför ser Stina Oscarson till att vara konstnärlig chef på kontorstid då alla andra är där och tar på sig de administrativa glasögonen på kvällen.
- Jag har på något sätt valt att leva så här, jag ser det som att jag har ett slags uppdrag och vill inte ha det på något annat sätt, men  kräver inte att andra ska jobba så.

Att jobba inom public service är ett uppdrag som skiljer sig från andra, då det är gemensamt finansierat finns ett viktigt krav på opartiskhet. Och säkerligen var det en och annan som höjde på ögonbrynen när Stina Oscarson, som till och med drivit en alternativ kulturutredning, blev chef på Radioteatern.
- Opartiskhet innebär inte att man inte kan ta ställning. Opartiskhet handlar om att inte gå någon annans ärende, däremot kan man försvara vissa värden. Konstens uppdrag är att ständigt ifrågasätta den rådande samhällsberättelsen.

Varför Radioteatern?
- Det är den absolut mest demokratiska teatern, alla har tillgång till den – gratis. Som konstform tycker jag att det är starkt med någonting som är så omodernt, nu är det mer och mer intryck av allt. Där är Radioteatern begränsad, vi tvingas skapa bilder i huvuden med en tilltror till fantasin. Man kommer till kärnan i berättandet.

Hur ser du på public service-uppdraget?
- Det handlar om att ge folk vad de inte vet att de vill ha. Det är en fara om man försöker anpassa sig till en abstrakt massa. Om vi som jobbar på Radioteatern försöker vässa våra idéer och gör det vi tycker är angeläget så kommer det att beröra. När jag började frågade jag Kristian Lundberg vad hans gamla arbetskamrater skulle tycka om att hans arbetarroman ”Yarden” dramatiserades.”Vem bryr sig, er offentlighet är inte vår offentlighet”, var hans svar. Det kanske den aldrig blir, men vi måste arbeta för det, det är det som ger oss vårt existensberättigande, säger Stina Oscarsson.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.