Här får ingen komma in

Artikel

 Bild: Jens Ohlsson

SSU har svårt att komma in på skolor på flera håll i landet, visar Frihets kartläggning. På sina håll är det till och med tvärstopp. Nu kommer nya initiativ från SSU-distrikten för att öppna skolornas dörrar.

Nästan alla medlemmar som har värvats under SSU-förbundets höstkampanj har värvats ute på skolorna. Det har också varit den vanligaste platsen för SSU och de andra ungdomsförbunden att träffa elever på, men den senaste tiden har det arbetet försvårats avsevärt.

I de distrikt Frihet talat med är det vanligaste att man har problem med att komma in på enskilda skolor. I vissa distrikt är det är tuffare än i andra. Ett av dem är Dalarna, där Sofia Rosén jobbar som ombudsman för SSU. Hon berättar att man har svårt att komma in i skolor i samtliga kommuner, allra värst är det i norra Dalarna med Mora, Orsa och Älvdalen. Svårigheten med att komma in är nära bundet till problem med att hantera extremistgrupper. Det handlar inte bara om Sverigedemokraterna utan också om nazistiska och kommunistiska grupper.
– En del lärare och rektorer tar det som ett hån mot deras förmåga att sprida kunskap då de anser att det ligger i skolans uppdrag att informera, säger Sofia Rosén.
– De säger att de inte vill ha reklam och politik där, men det är ett skuggargument för att de inte vill ha in alla. Det strider direkt mot Skolverkets nya rekommendationer från i juni i år, där man inte får säga nej på grund av att det stör ordningen.

I Borlänge fanns det tidigare stora problem med att komma in på skolor men det löstes genom att SSU kontaktade Socialdemokraterna och nu fungerar det mycket bättre. I Västerbotten och Umeå har man också haft problem med att komma in på skolorna men precis som i Borlänge kontaktade man de lokala partimedlemmarna för att komma runt begränsningarna. I SSU Stockholms läns norra kommuner är det blandat. 
– Alla tycks jobba utifrån lokala riktlinjer, men  överlag är det kalla handen som gäller, säger Fredrik Strand som är ombudsman i SSU-distriktet.

Det är så pass illa att det är totalt stopp på gymnasieskolorna i Solna, Sigtuna, Ekerö, Norrtälje, Vallentuna och Upplands Bro. I några enstaka fall säger rektorerna att det är på grund av att man inte vill ha sverigedemokrater på skolorna, men Fredrik Strand tror att det är vanligare än rektorerna uppger. För att få träffa elever driver distriktet en kampanj som heter ”Demokratisera Mera”, ett initiativ där SSU tar på sig rollen för att kontakta skolor och ungdomsförbund och komma överens om tider.
– Förhoppningsvis förbättrar projektet kontakten och relationen med skolorna. Målet är att öka antalet bokbord. Visar vi upp en professionell och välorganiserad bild utåt är jag övertygad att skolorna kommer att tänka om, säger Fredrik Strand.

I Västmanland var det kört med att komma in på skolorna under valrörelsen. För att lösa problemet kom man med en konstruktiv idé.
– Vi är alltid är ett ungdomsförbund från varje sida, så om SSU bokar ett skolbesök är det vårt ansvar att se till att något av alliansen är på plats samtidigt och vice versa. Det gör att SDU inte kan komma in utan att prata med något av oss andra ungdomsförbund. Det har gett ett positivt utslag och vi börjar få en relation till rektorerna. Nu släpper nästan alla skolor in oss, säger distriktets ombudsman Frida Jansson.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.