SSU ökar

- med Frihet som slagord
Artikel

 Bild: Jens Ohlsson

I två veckor har SSU:are i hela landet kampanjat på torg och i skolkorridorer. Målet: Att ta tillbaka frihetsbegreppet från högern.

Lukten av rengöringsmedel krockar med doften av moussaka från skolmatsalen. Morgon mötet lunchtid och SSU Örebro har tagit sig till Virginska skolan för att kampanja. Det är den första veckan av SSU:s höstkampanj på temat frihet. Budskapet är att människor kräver jämlikhet och trygghet, en fortsättning på den kampanj SSU drev i våras men med större fokus på antirasism. SSU Örebros ombudsman Kenan Harbas och SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson traskar genom korridorerna. Som ett minne av den gamla skofabrik som en gång huserade i skolans lokaler ligger ett välnött trägolv i.

Kenan övertygar en kille om att komma till en träff SSU anordnar på ett kafé under kvällen. Ellinor samlar på sig massor med budskap. ”För mig betyder frihet.” Eleverna får lappar där de själva får skapa sitt frihetsbudskap. En del handlar om att det är friheten att vara vem man vill, andra om att få växa som individ. Många handlar om höjda studiebidrag. Höstkampanjen pågår under två veckor och under samma period pågår en prestigefylld medlemsvärvartävling.
– Det är bättre där, då vet man att de inte pluggar. Så kan man sätta sig ned och snacka, säger Sofia Märkel och pekar tittar i rikting mot skolans kafeteria. Snart har hon och hennes kompisar satt sig vid varsitt bord för att prata politik. Tävlingen avgörs i dueller, SSU Örebro möter SSU Sörmland och SSU Östergötland.

Så gick det: SSU-distrikten i Örebro och Sörmland klarade inte av att matcha SSU Östergötland som värvade klart mest i den duellen. Nu måste såväl Sörmland som Örebro, enligt överenskommelse, baka en tårta till Östergötland. Tävlingen har sporrat SSU:are över hela landet och när de två veckorna gått hade SSU ökat med flera hundra medlemmar.
Den klarast lysande stjärnan under höstkampanjens medlemsvärvningstävling är SSU Bohuslän med 106 värvade medlemmar, strax före SSU Stockholms län som värvat 93. Det en gång så lilla distriktet har inte ens en ombudsman. Nu seglar Bohuslän förbi det tidigare jättedistriktet Norrbotten i medlemsantal och kommer att få fler ombud till nästa kongress.

Frihet ringde upp Shaniaz Hama Ali, SSU Bohusläns ordförande, för att ta reda på hemligheten bakom framgångarna. Hårt arbete är det enkla svaret. Strax efter att Shaniaz valts till distriktsordförande satte hon sig ned med en lista på distriktets samtliga medlemmar och började ringa. Det tog tre dagar och sedan hade 44 av distriktets drygt 300 medlemmar sagt att de vill komma till helgens SSU-kurs. Våren har blivit sommar, höst och vinter men medlemmarna fortsätter att strömma in. Det beror på att man i SSU Bohuslän har en tydlig strategi, tror Shaniaz.
– Man värvar och har verksamhet som är tydligt politisk. När man är övertygad vill man övertyga andra. Det var en medlem som skickade ett sms till mig och sa att han hade värvat elva medlemmar. Han hade tagit med ett block till skolan och börjat.
– Vi ser väldigt tidigt till att förklara för alla medlemmar varför det är viktigt att vi är många. Vi är en folkrörelse och då är det lite genant om man inte har mycket folk.

Att ha ett medlemsvärvningsmål är också en viktig del, redan vid det första mötet för SSU Bohusläns nya distriktsstyrelse satte man sig ned och bestämde sig för att man skulle öka med hundra medlemmar. Nu närmar man sig målet.
– Det står svart på vitt. Det är mätbart på ett helt annat sätt än andra mål, det gör att alla medlemmar har något som sporrar. När man har värvat många kan man säga: ”vi har lyckats”, säger Shaniaz.
Framgången började i Kungälv men har spridit sig till de andra kommunerna i distriktet.
– Det som är härligt är att vi har lyckats sprida det till andra kommuner. Kungälv är inte unikt, vi har helt enkelt jobbat med en långsiktig strategi, säger hon.

De vann i duellerna

Stockholms län ................    Göteborg
Skåne .................................. Stockholm
Östergötland ..................... Örebro .......................... Sörmland
Gävleborg .......................... Värmland ..................... Dalarna
Uppland .............................. Västmanland
Norrbotten .......................... Västerbotten   
Västernorrland.................. Jämtland
Halland ............................... Jönköping
Södra Älvsborg ................... Norra Älvsborg
Blekinge .............................. Kronoberg   
Gotland ............................... Kalmar
Bohuslän ............................ Skaraborg

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.