När idéer blir verklighet

Artikel

 Bild: John Antonsson

Just efter nyårsskiftet reste över 100 unga socialdemokrater till SSU:s kursgård Bommersvik i de södermanländska skogarna för att gå en av förbundets spetsutbildningar. Där bollades politiska idéer och knöts vänskapsband.

Frosten ligger tät på gräset som fortfarande är grönt. Sjön Yngern borde vara frusen nu. Ögonlocken är tunga på SSU:arna som går nyårskurserna på Bommersvik. De har varit där sedan måndag, nu är det fredag. Vissa är tröttare än de andra, som de två som suttit uppe och sett Sverige vinna guld i junior-VM i ishockey.

Flera nynnar på melodin från Kool & The Gangs klassiska låt ”Celebrate”, för den som inte är insatt är det svårt att förstå varför. Några efterforskningar senare står det klart att kursgruppens namn är ”Celebrate” och man har dessutom använt låtens melodi till en sång under gårdagens revyuppsättning.

Frihet besöker en av de tre grupper som går SSU:s kommunledarutbildning, KLU. Det är en kurs för SSU:are som har, eller ska förbereda sig för, ledande uppdrag i sin SSU-kommun.

Thomas Fridh från ABF i Västerbotten får det angenäma uppdraget att föreläsa för de morgontrötta kursdeltagarna.
- Första gången jag var på Bommersvik sov jag ungefär 16 timmar på en vecka, så jag har full förståelse, säger Thomas Fridh.

Fridh är där för att prata om folkrörelsearbete. Utifrån egna erfarenheter berättar han vad man i SSU och andra delar av arbetarrörelsen kan göra för att förändra samhället genom föreningsarbete. Fridh berättar om när och andra SSU:are anordnade sommarläger för ungdomar på glid tillsammans med Hasselarörelsen och hur man ordnat läxläsning i ABF:s lokaler i Umeåförorten Ersboda.

Kaffet hälls upp. Benen sträcks i den kalla luften och rasten är över. På klingande västerbottniska presenterar Peter Burström, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse, den kommande gruppövningen som ska knyta ihop föreläsningen om folkrörelsearbete med SSU:s politiska åsikter. Kopior av SSU:s nya handlingsprogram delas ut till fem grupper. Orden är som alltid fina på papper, men nu ska deltagarna dessutom komma på sätt att faktiskt verka för att idéerna genomförs. Peter pekar på att det finns två sätt att gå. Dels den parlamentariska vägen och dels den utomparlamentariska.

Gruppen som blir kvar i kurslokalen hinner en bra bit i luntan om skolpolitik. Läraryrkets status är en av de första sakerna som dyker upp. Fackförbundet Lärarförbundet har nyligen gått ut med förnyade krav om rejäla lönelyft för lärarkåren. Någon föreslår att höja lärarkårens minimilöner. Snart kommer invändningar från en och annan.
- Det är främst facket som ska förhandla fram höjda löner, det är så den svenska modellen fungerar, säger Oskar Avedal från Göteborg.
- Man kanske ska prata med lärarna på skolan, då kan man höra deras perspektiv och det är bra om man vill diskutera den här frågan, säger Lisa Enquist från SSU Östergötland.
- Det finns så mycket annat man kan driva, frågan är om det här är rätt sak att driva i sin klubb, säger Daniel Johansson från SSU Gävleborg.

Diskussionen går snart vidare till frågan om hur man ska bekämpa främlingsfientlighet på skolorna. Det märks att det är något som engagerar.
- Vi kanske ska jobba för att skolorna ska belysa problemet under en temadag säger Lisa Enquist på östgötska.

Jämtlänningen Anton Hammar börjar vakna på allvar efter dramatiska hockeynatten.
- Vi bjöd upp Expo genom Östersunds ungdomsråd lät dem prata på skolorna. Hos oss har vi gjort så att vi ser till att många SSU:are nomineras till ungdomsrådet, då finns det en bra chans att göra bra grejer för alla och ha resurser till det, säger Anton.

Fakta/Nyårskurserna

Varje år arrangerar SSU nyårskurser för över hundra deltagare. Där får SSU:are från hela Sverige en chans att utvecklas som ledare, diskutera politik och träffa nya vänner.

KLU är den första av SSU:s spetsutbildningar för unga ledare. Det här året fick två grupper gå det nästföljande steget som är den första distriktsledarutbildningen, DLU 1. Nästa år arrangeras dessutom det tredje steget DLU 2.

 

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.