Val i världen - Jemen

Artikel

 Bild: Chrissie Abbott

Historia: Området som i dag utgör landet Jemen har historiskt existerat i ett sorts gränsland mellan olika kulturer. Läget i södra Arabien fungerade som en länk mot några av de äldsta kärnorna av civilisationer i Nära Östern. Mellan 1100-talet före Kristus och 500-talet efter Kristus var området hem för åtskilliga kungadömen som tillsammans utövade kontroll över den omfattande handeln med kryddor. Mest känt var Saba med huvudstaden Marib. År 628 tog muslimska kalifer kontroll över landet. Under 800-talet växte zayditerna gradvis i inflytande och kom så småningom att regera Jemen i omgångar till och med år 1962. Under 1500-talet och sedermera under 1800-talet införlivades Jemen inom det Ottomanska riket. Under 1800-talet ockuperade Storbritannien Aden och de södra delarna av landet, ett styre som varade till och med 1967 då Sydjemen bildades. 1918 blev norra Jemen oberoende från det Ottomanska riket och etablerade under zayditerna en teokratisk republik. Sydjemen utropades i stället till kommunistisk republik efter sovjetisk modell. Den 22 maj 1990 förenades de båda länderna till ett gemensamt rike. I de första parlamentsvalen år 1993 vann en koalition mellan islamister och stamhövdingar, under ledning av Abd Aziz Abd Ghani, 62 mandat och Jemens socialistparti 56. Sedan dess har tryck-, organisations- och pressfrihet begränsats och stridigheter mellan klaner och grupperingar inom landet blossat upp i omgångar. Instabiliteten resulterade i att Jemen blev hemvist för åtskilliga terrorgrupper. al Qaida på den arabiska halvön (Aqap) uppstod i januari 2009 genom en förening av saudiska och jemenitiska grenar av terrornätverket. Aqaps huvudkontor i Jemen fungerar som rekryterings- och mobiliseringsbas gentemot västvärlden. USA:s president Barack Obama har beskrivit Aqap som "al-Qaidas mest aktiva operativa dotterbolag". I januari 2011, sporrade av den arabiska våren, inledde oppositionella fredliga protester mot president Saleh. Under demonstrationer i mars dödades 41 och skadades 200 personer när regeringsvänliga styrkor öppnade eld. President Saleh utlyste så småningom val och lovade att inte kandidera.

Inför valet: Frihet har pratat med Alexander Atarodi, mellanösternexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI som skrivit en rapport om situationen i Jemen.

Hur är säkerhetsläget i Jemen i dag?
- Väldigt dåligt. Det har varit så under många år och kulminerade under inbördeskrig mellan rebeller i norr och centralregeringen 2009. Protesterna i samband med den arabiska våren blev en fortsättning snarare än en början.

Hur har Jemen förändrats de senaste 20 åren?
- Efter återföreningen 1990 har landet genomgått en svår period. Syd är missnöjda med utvecklingen, vilket resulterade i ett inbördeskrig år 1994. Jemen är otroligt fattigt och drabbat av interna konflikter. 
- I grunden bottnar det i att president Saleh inte velat lämna ifrån sig makten och ser staten som sin privata ägodel.

På vilket sätt har landet påverkats av protesterna under 2011?
- Protesterna gav oppositionella incitament att flytta fram sina positioner. Missnöjet har pyrt under lång tid, nu fick fler modet att begära Salehs avgång. Folk är trötta på 30 år av vanstyre.

Blir det ett demokratiskt val?
- Jag skulle bli ytterst förvånad om så blev fallet. Det finns inga egentliga partier och civilsamhället är ytterst svagt, något som gör det svårt att skapa en trovärdig dialog om landets framtid.
- Det är ytterst olyckligt att USA och EU inte engagerat sig för att driva på en demokratisk utveckling i landet.

Vilken roll spelar al Qaida och andra terroristgrupper?
- De får näring av den instabilitet som råder. När staten är svag blomstrar terrorgrupperingar. Blir Jemen ett demokratiskt land försvagas al Qaida position. Men just nu bidrar ett osäkert läge, usel ekonomi och bristfällig tillgång till skola, sjukvård och arbete till att extrema grupper har förhållandevis lätt att rekrytera.

Typ av val: Presidentval
Valdatum: 21 februari

Invånare: 23,5 miljoner

Kuriosa: Jemen har högst födelsetal i hela arabvärlden.
Kuriosa 2: Jemen är arabvärldens enda republik.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.