Hallå där…

Artikel

 Bild: Wikipedia commons

Amineh Kakabaveh, ordförande för Varken hora eller kuvad.

Ni har just tilldelats Fadimestipendiet, hur känns det?
- Det betyder oerhört mycket, vi är mycket tacksamma. Det betyder mycket för oss som är engagerade att föra hennes kamp vidare. Vi är en frivilligorganisation och arbetar helt ideellt, vid sidan av mitt uppdrag som riksdagsledamot för Vänsterpartiet jobbar jag mer än 100 procent med organisationen. Vi har inte fått ekonomiskt stöd från någon myndighet så nu har vi i alla fall pengar till en telefon så att vi kan ringa upp dem som kontaktar oss.

Vad gör ni?
- Vi jobbar delvis med kvinnor som behöver akut hjälp. Precis som Fadime jobbar vi mot det förtryck och den diskriminering som finns, rasistiskt, patriarkalt och kapitalistiskt förtryck drabbar speciellt kvinnor. Men vi pratar också om religion. Man vill helst inte konfrontera religion i Sverige, men det är viktigt att göra det för att alla ska ha rätt att välja religion och partner.

Hur arbetar ni?
- Vi arbetar på flera olika sätt. Vi besöker skolor, folkhögskolor, SFI-undervisning för att prata. Vi gör det på olika nivåer, ibland pratar vi med små grupper, ibland står vi i en fullsatt aula. Ibland pratar vi med personer som har bott i Sverige i ett par år och ibland är vi ute i förorterna. De feministiska landvinningar vi har gjort i Sverige har fått en backlash, det blir synligt när man går förbi skolgårdar och eleverna kallar varandra könsord. Vi försöker ge unga verktyg att arbeta för respekt, därför har vi gett ut ”Respektguiden”, en skrift med bra verktyg som används av lärare och myndighetspersoner. Vi visar där hur man arbetar mot hedersvåld, hur man förhåller sig till varandra och hur man gör om man vill vända sig till en myndighet.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.