Alliansfri nystart

Intervju

 

Tillsammans med tre andra har Ida Harju Håkansson gett sajten Alliansfritt Sverige en nystart.

Efter valet 2014 lades den populära sajten Alliansfritt Sverige ner. Alliansen hade tappat makten och Sverige fick en socialdemokratisk regering. Flera som legat bakom Alliansfritt Sverige, bland andra Robin Zachari och Anna Westerberg, startade Skiftet; en proggressiv kampanjsajt. Skiftet har gjort stor succé och lett viktiga kampanjer och initierat stora demonstrationer. Men många saknade Alliansfritt Sveriges något elaka humor och snabba svar på det de anser vara borgerliga dumheter. 

Så den 18 oktober var Alliansfritt tillbaka.
–Vi drog ihop ett litet gäng. Vi hade lite kontakt med de gamla skribenterna och ville från början ha någonting kul som kan boosta oss. Vi som är unga blev verkligen peppade av Alliansfritt och kände att det verkligen saknades. De enda som lyckas på nätet är de högerextrema.  Vi kände inte att Skiftet fyllde den funktion som vi saknade. Det här är fristående från Skiftet och vi vill inte konkurrera med dem.

Just nu drivs Alliansfritt av Ida Harju Håkansson, Fia Storkull, Viktor Stenlöf och Ingela Eng som har erfarenhet från Alliansfritts gamla redaktion. Först pratade de om att starta något helt nytt, men kom fram till att de skulle vinna på att ta över namnet och varumärket.
– Vi har fått mycket stöd från Björn Fridén som var den som startade Alliansfritt efter valet 2006, säger Ida.

När det väl stod klart att Alliansfritt skulle upp igen fick de bland annat domännamnet från Björn Fridén, men också kontakt med Joel Svensson som byggde upp sajten, gratis. För att göra sig redo att gå online gjorde Ida och de andra något de kallar för att ”torrblogga”.

– Alltså vi skrev texter utan att publicera dem. Det var under perioden som KD och Moderaterna hade stämmor och det hände en massa kaos. Vi visste en massa bra grejer men vi kunde inte sprida dem eftersom vi inte gått ut med att Alliansfritt skulle komma tillbaka. 

Har det gått bra?
– Det har gått jättebra. Vi har fått jättegod spridning från början. Vi hade ett inlägg om moderaten Hanif Bali som nådde över 14 000 personer på Facebook. 

Är ni i full fart redan?
– Ja, men jag tror att det här är ett evighetsprojekt och att det alltid kommer att finnas saker att pilla i och förbättra. 

Visst var Alliansfritt menat som ett sätta att bedriva opposition mot en borgerlig regering?
– Ja det var det absolut. Men det funkar nu också. Allianspartierna har fortfarande politisk makt, dels i många landsting och kommuner men även på riksnivå. Och framför allt: de gör fortfarande bort sig. De har fortfarande politiker som behöver uppmärksammas. 

Är det något inlägg som du är speciellt nöjd med?
– Jag skrev ett inlägg om Hanif Bali, han är väldigt speciell och återkommande så att det är kul. Men jag har inte sett någon reaktion, men de vill nog inte uppmärksamma oss så mycket.

Tar det mycket tid?
– Det gör det, ibland kan man hålla på något en hel dag. Ibland måste man plugga. Vi får säga till varandra att ta det lugnt. Det fungerar bra, vi har gjort det till en livsstil och vill göra Alliansfritt. 

Ida Harju Håkansson har varit aktiv i SSU sedan hon var 14 år gammal. Hon var bland annat med och gjorde SSU Stockholms läns tidning Magasin 08 för två år sedan. Men annars har hon inte sett sig som den som skriver.

– Jag har nästan tyckt att det är jobbigt att skriva. Jag tycker samtidigt att det är roligt, jag visste bara inte hur. Vi som gör Alliansfritt Sverige hjälper varandra väldigt mycket med texterna. Bara på de här veckorna har jag fått utveckla mitt skrivande hur mycket som helst. 

Är Alliansfritt till för att peppa de egna eller påverka andra?
– Målet är väl dels för att peppa våra egna och unga. Men också för att sätta en bild och ta sig in i folks Facebook-flöden, för det är där vi får vår information nuförtiden. Där trycks du ofta på nyheter från de högerextrema. Det är mycket som Avpixlat som sprids i människors flöden. Vi måste bredda folks informationsupptag, och det tror vi att vi kan göra. 

Ida Harju Håkansson

Gör: Pluggar genusvetenskap och skriver på Alliansfritt Sverige.

Bor: Uppsala.

Favoritplats: Mitt kök.

 

Lyssnar på: P3 Dokumentär. 

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Genom att skicka in det här fomuläret så accepterar du Molloms användarvillkor.