Från hologram till Tinder – fyra kreativa protestmetoder
Internet är trasigt och förstör vår demokrati, brukar det ofta heta. Men vårt digitala liv har också demokratiserat information och används för att värva likasinnade, starta upprop eller kommunicera om förbjudna ämnen. Hashtags och facebook-uppror i all ära, men Frihet har hittat några extra kreativa sätt att med digital kultur göra motstånd.
E mojis lurar censuren
När Metoo på allvar nådde Kina i början av 2018 blev hashtaggen snabbt censurerad på sociala medier. De som ville skriva om sexuella övergrepp började då skriva ut emojisen för risskål och kanin efter varandra. När man läser ut det på kinesiska låter det nämligen mi tu. På så sätt kunde skribenterna undkomma censuren under lång tid.
Det här är inte första gången kineserna använder digitala symboler för att undkomma regimens inskränkande av yttrandefriheten. Till exempel är memen ”grass mud horse” populär. Den fiktiva varelse som är ”grass mud horse” ser ut som en alpacka och är en symbol för kamp mot regimens censur, då orden när de utläses på kinesiska låter som ”f*uck your mother” (den kinesiska regimen beskrivs ofta som folkets mamma).
Svajpar för att samla opposition
App-jakt på kärlek och virtuella djur kan båda användas i frihetskampen. Ett annat exempel från Kina är nämligen de protester som rasat i Hong Kong sedan i våras. Det har varit svårt för de som deltagit i protesterna kunna organisera sig då regimens bevakning har varit hög. För att hitta likasinnade använde sig oppositionella då av Tinder, där de kunde hitta folk inom en viss radie. För att ha en ursäkt att vistas på gatorna och gå till vissa ställen spelade de Pokémon Go, vilket ledde till slagorden ”they can’t catch’em all” riktad mot polisen.
Förutom Pokémon Go och Tinder har demonstranter också använt sig av tjänster som air drop för att skicka posters med information och taxiföretaget Uber för att organisera evakueringsaktioner.
Memes driver protestkonsten framåt
Memes är mest ett kul tidsfördriv – eller? Flera forskare i USA menar att memes tvärtom är den unga generationens bidrag till protestkonsten.
Förutom att vara snabbproducerade och lätta att sprida är memes också tacksamma att utveckla och därmed skapa ett eget språk man kan använda sig av för att protestera. I memes finns de centrala delarna i protestkonst – att identifiera en ”fiende” och hitta likasinnade – och har dessutom lägre trösklar än till exempel protestsånger. Flera forskare menar att Donald Trump med sina många utspel och uttalanden har bidragit extra mycket till meme-protesterna.
Ett exempel på hur memes och dess karaktärer kan utvecklas är Pepe de frog. I de nämnda protesterna i Hong Kong 2019 var till exempel den gröna grodan, som annars förknippas med högerextremism, en symbol för frihet. Detta har inget samband utan figuren plockades upp för att illustrera den anonyma människan i Hong Kong som slåss mot fastlandskinas inflytande.
Spökmarscher protesterar för yttrandefriheten
När Spaniens regering 2015 röstade igenom en lag som kraftigt inskränkte demonstrationsrätten reagerade spanska aktivister. De skapade Hologramas por la libertad, Hologram för frihet, och genomförde världens första hologram-protest framför det spanska parlamentet. Aktivisterna i No Somos Delito, ”Vi är inte ett brott” gjorde först protesten ironiskt, men insåg sedan genomslagskraften i aktionen. Runt 18 000 personer lämnade sitt ansikte till den virtuella marschen och frågan om rätten till att samlas och demonstrera debatterades flitigt efter eventet, som skapade stora rubriker.
En lokalavdelning till Amnesty International i Sydkorea genomförde världens andra ”spökdemonstration” 2016. Också detta realiserades efter att nya lagar krympt möjligheten att protestera mot regimen.
Källor: vice.com, upi.com, bbcnews.com, wired.com
Du kanske också gillar:
-
Hela Game of Thrones – i klassiska memes
Redaktion
-
Vänsterns svar på Pepe the Frog är här
Redaktionen
-
3 tips för att bli en bättre opinionsbildare
Redaktion