Opinion
Inga kapitalister i våra fotbollsklubbar
Regeln som säkerställer föreningars majoritetsröst i svenska fotbollsklubbar ifrågasätts av borgerliga debattörer, som vill ge kapitalister fri lejd att köpa och äga klubbar. Men 51-procents-regeln måste värnas för att skydda folkrörelsen och demokratin inom fotbollen, skriver SSU:arna och fotbollssupportrarna Alexander Nilsson, Alexander Winge, Elsa Alm, Christopher Lindvall och Martin Persson.
I en debattartikel i Aftonbladet skriver MUF:aren Johannes Thernström om 51-procentregelns vara eller icke vara inom svensk fotboll. Regeln innebär att idrottsföreningar får drivas som aktiebolag, men att minst 51 procent av aktierna måste ägas av föreningen för att bevara röstmajoriteten. Tack vare de människor som lägger ner tid och engagemang har svenskt föreningsliv varit levande under många år. 51-procentregeln garanterar att de också får inflytande över föreningen de verkar i.
Men Thernström menar att svensk fotboll förlorar på att föreningarna är medlemsägda, istället för att ägas av kapitalister som kan gå in med stora mängder ekonomiskt kapital. Debattören visar därmed på ett större problem: att högern saknar förståelse för idrottsrörelsen och dess funktion, vilket bekräftas när Nyamko Sabuni kallar fotbollen för näringslivsverksamhet. Frågan handlar i grunden om att bevara demokratin i det svenska föreningslivet.
Utan 51-procentregeln kommer vi förr eller senare få privatägda klubbar i svensk fotboll. Klubbar där vi som supportrar helt saknar inflytande.
Riksidrottsförbundet föreslog 2013 att 51-procentregeln skulle avskaffas. Supportrar kampanjade för systemets bevarande genom debattartiklar, föreläsningar och motioner på årsmöten, en strid man till slut vann. Detta visar att idrotten är en otroligt stark folkrörelse som står upp för föreningsdemokratin. Det finns exempel på när föreningar har förlorat sin identitet när ägare bytt färger och emblem på klubben, eller till och med gått i konkurs när affärsmän ska leka klubbägare. Utan 51-procentregeln kommer vi förr eller senare få privatägda klubbar i svensk fotboll. Klubbar där vi som supportrar helt saknar inflytande.
Den tyska fotbollen visar att det finns en annan väg. Deras 50+1-regel innebär att 50 procent av aktierna, plus en aktie, måste ägas av medlemmarna: detta för att garantera föreningsdemokratin.Tack vare denna regel består den tyska fotbollen idag av välmående klubbar, välfyllda läktare och stora internationella framgångar med spelare på världsnivå. Istället för att belönas av att ha en rik ägare belönas klubbarna genom en välskött ekonomi och sportsliga framgångar.
Att låta supportrar och medlemmar med större fotbollskunskap behålla sitt inflytande, istället för att ge kapitalister utan fotbollskunskaper orimligt stort inflytande, är det som gynnar fotbollen.
Alexander Nilsson, distriktsordförande SSU Blekinge och Mjällbysupporter
Alexander Winge, distriktsordförande SSU Östergötland och IFK Norrköpingsupporter
Elsa Alm, redaktör på tankesmedjan Tiden och skribent på blåvittsajten baraben.com
Christopher Lindvall, distriktsstyrelseledamot SSU Stockholms län och AIK-supporter
Martin Persson, förbundsstyrelseledamot SSU, MFF-supporter