
Opinion
Nyårslöftena är en stressfälla

Nu är vi inne i januari, tiden då hetsiga löften om ”nytt år, nytt jag” finns vart vi än vänder oss. Med så många mål om lägre vikt, bättre koll och enklare liv är det till sist lätt att bara känna sig… stressad. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att mer än var fjärde ung person i Sverige känner just stress. Går det alls att få ihop ekvationen nyårslöfte och att faktiskt känna sig bra?
D et ska springas på gym, ätas kål, livet ska schemaläggas in i minsta detalj i gulliga DIY-journaler. Ciggen och snusdosan ska läggas på hyllan och du ska bara handla på second hand. Ett av nyorden från 2018 är självoptimering, som SAOL förklarar som ”strävan efter att uppnå största möjliga förbättring”. Ordet sätter fingret på många ungas vardag. Vi ska vara effektivare, snyggare, duktigare: och ovanpå detta må bättre än någonsin.
Det säger ju sig själv att det inte går – vilket nya siffror från Folkhälsomyndigheten bekräftar.
Stress och psykisk ohälsa blir allt mer vår tids, och en hel generations, folksjukdom.
När ca 17 000 svenskar mellan 16-29 år svarade på Folkhälsomyndighetens Nationella folkhälsoenkät svarade 26 procent att de kände sig stressade. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med två år sedan. Ökningen innebär att de som upplever att de är stressade har gått från en av fem till en på fyra – och värst drabbade är de unga tjejerna. Stress och psykisk ohälsa med dess följder blir allt mer vår tids, och en hel generations, folksjukdom.
Den här texten kanske kommer till dig inklämd mellan annonser från gym, nummer till sluta röka-linjer eller andra mer eller mindre direkta uppmaningar om att DU BORDE ÄNDRA PÅ DIG. Det den vill förmedla är att det behöver du inte alls. Att vilja utvecklas är bra men glöm inte bort att låta lusten vara drivande i bland och att våga låta bli att leverera.
Här kommer några tips som kanske kan minska din stress. Vi måste prata och agera för att vi alla ska hålla.
1. Sök hjälp. Känns stressen övermäktig kan ta kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård/studenthälsa. Är du under arton år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning.
2. Schemalägg vila. Avsätt tid för att bara vara och göra det som faller dig in.
3. Ägna dig åt kravlösa hobbys. Välj fritidsintresset som inte mäts i prestation och resultat utan görs för din skull, gärna i ensamhet.
4. Detoxa digitalt. Ta bort push-notiser, stäng av ljudet, avinstallera appar som tar stjäl tid och energi.
5. Använd Maktsalongens sms-skola Lite mycket nu. Sajten riktar sig främst till tjejer men alla kan ha nytta av en friendly reminder att ta det lugnt. Anmäl dig på litemycket.nu.
Sanna Svanström är kultur- och debattredaktör på Frihet.