Opinion
SLUTREPLIK: ”Att dela in människor i en svärm av fack anser vi vara kontraproduktivt”

D et är trevligt med engagemang i debatten gällande vår artikel. Civiliserade diskussioner med högt i tak stärker rörelsen och ökar förståelsen för olika tankeströmningar och idéer, därför är vi glada att debatten inte försvann 2016, utan ännu lever kvar. Med det sagt så har vi en del invändningar mot de repliker vi fått till oss.
Att lyckas förena queerfeministen och den marxistiska brodern vore önskvärt och det är något vi och många med oss försökt åstadkomma.
Men i de olika köerna för vilken maträtt som önskas eller frågan om en öl efter eventet önskas blir ofta olikheterna och meningsskiljaktigheterna tydliga. Har vi som rörelse lyckats ena dem två grupperna? Det enkla och korta svaret är nej. Vad tror vi då är den gemensamma nämnaren som kan lyckas ena de två grupperna? Jo, som sagt, klass. Det är det som förenar oss. Det är också det som vi tror kan leda till större valframgångar – vilket alltid måste prioriteras av uppenbara skäl.
Har vi som rörelse lyckats ena dem två grupperna? Det enkla och korta svaret är nej.
Lyckas vi inte enas blir vår kamp gentemot högern försvagad och tiden är knapp. Med ett sjunkande väljarstöd och ett SD på dryga 20 procent kan vi inte bråka om vilka som är mest utsatta, vilka som är mest förtryckta eller om vilken akademisk teoretiker som har rätt. Det vinner vi inga val på – vinner vi inga val så kan vi inte genomföra vår politik.
Vi anser att vi måste utgå från att alla är av samma skrot och korn om vi ska kunna åstadkomma en betydlig förändring. Att tro på alla människor oavsett deras förutsättningar och utgå ifrån att alla är jämlika och kan lyckas är vägen framåt. Att dela in människor i en svärm av fack anser vi vara kontraproduktivt i den bemärkelsen att vi inte utgår från att varje individ kan lyckas.
Som vi ser det finns det endast en sak som lyckas ena oss samt drabbar oss alla – det är konflikten mellan arbete och kapital som debattören nämner. Har vi verkligen råd och tid att diskutera dessa akademiska teorier som den vanlige volvoarbetaren alltsom oftast inte är familjär med? Vi tror inte det. Vi tror på att vi blir skarpare och tydligare om vi samlar oss med klasskampen som vår utgångspunkt och ser på varandra som jämlikar.
Jonathan Brash, Socialdemokrat, S-student och SSU-medlem
Joaquim Larsson, Socialdemokrat, ordförande S-studenter Jönköping och SSU-medlem
Du kanske också gillar:
-
REPLIK: Vi behöver inte välja – förena queerfeministen och marxistbrodern
Agna Bešlija
-
Skippa identitetspolitiken – vi måste utgå från klass
Jonathan Brash, Joaquim Larsson
-
REPLIK: Identitetspolitiken hjälper oss nå vår röda dröm
Lara Badinson