Åsikt
Varför flyger inte Miljöpartiet?
Förmodligen finns det väljarunderlag för ett grönt parti som inte varje val kämpar för sin egen överlevnad. Men ett sånt parti måste dels ta större hänsyn till hur vanliga människors livsstil påverkas av politiken som förs och dels hålla fokus på just klimatpolitiken, skriver Frihets chefredaktör Nils Dahlgren
M iljö och klimat tillhör en av de allra viktigaste frågorna för väljarna och har gjort det stabilt under de senaste åren.
Tidigt in på 2022 finns det knappt någon som inte förstått att människans sätt att leva riskerar att förstöra hela planeten. Bortsett från tankarna hos ett fåtal men måhända högljudda idioter är det allmänt vedertaget att drastiska åtgärder krävs för att vända utvecklingen, och väljarna kräver detta.
Det är inget unikt för Sverige. I Tyskland är miljöfrågorna på frammarsch och över hela världen organiserar sig unga i Greta Thunbergs Fridays for Future. Gröna partier världen över rider på framgångsvågor- förutom i Sverige.
I stället kämpar det svenska Miljöpartiet med att hålla sig över riksdagens 4%-spärr. Språkrören har länge tillhört de partiledarna med allra lägst förtroender. Hur tolkar man det?
Varför vill inte svenska folket rösta på Miljöpartiet? Jag tror svaret inte är svårare än att klimatpolitik är komplicerat. Det går inte bara att se det som en fråga om att tycka rätt eller tycka fel. Tvärtom är frågorna fulla av snåriga intressekonflikter. Konflikter som Miljöpartiet sällan visar hänsyn för.
Bensin- och dieselbilar släpper förvisso ut mycket. Men att klara sig utan dem i nuläget om man bor på svensk glesbygd eller saknar bra kollektiva förbindelser till sitt jobb är svårt. Miljöpartiets svar är att förbjuda bensindrivna bilar, utan att ge trovärdiga garantier för att hållbara alternativ kommer finnas tillgängliga.
Miljöpartiet får ofta från högerhåll skulden för elkrisen som drabbat flera hushåll i Sverige den här vintern. En i korta drag rätt oschysst förklaring till de höga elpriserna som framför allt beror på internationella faktorer. Men Miljöpartiet gör det inte lättare för sig när de har svårt att visa sympati med alla de som drabbats av de höga kostnaderna.
Miljöpartiet har också de senaste åren hamnat på en marginaliserad position inom migrationspolitiken. Som ett av få partier vill de öka invandringen. Helt i otakt med en överväldigande majoritet av väljarkåren.
Förmodligen finns det väljarunderlag för ett grönt parti som inte varje val kämpar för sin egen överlevnad. Men ett sånt parti måste dels ta större hänsyn till hur vanliga människors livsstil påverkas av politiken som förs och dels hålla fokus på just klimatpolitiken.
Det ter sig omöjligt för ett storstadsliberalt parti som Miljöpartiet att lyckas med denna uppgift. Det lämnar dörren öppen för andra partier att istället lyfta den gröna facklan. Om inte det ska ske krävs en rejäl omstart för partiet.