Opinion
I Minsk ligger hoppet om demokrati nedtrampat under Leninstatyns blick
Svenska socialdemokrater har en stolt tradition av att verka för frihet i andra länder. När Vitryssland nu återigen går till ett odemokratiskt val är det dags för EU att markera, skriver Christopher Lindvall från SSU Stockholms län.
F ör 30 år sedan blåste förändringens vindar i Europa. Många länder befriades från Sovjet och kommunismens bojor. Sedan dess har vi bevittnat hur länder blivit fria demokratier och medlemmar i EU – men tyvärr också sett hur vissa länder återigen närmat sig diktaturens förtryck.
Ett land har under det senaste tre decennierna fallit i glömska. Vitryssland blev självständigt, blev en demokrati, men var samtidigt det första land som under tidsspannet av en svensk mandatperiod återigen förlorade friheten. Landets demokrati monterades successivt ner. Diktatorn tillika presidenten Aleksander Lukasjenko frös den demokratiska utvecklingen i Vitryssland.
Lukasjenkos första år vid makten präglades av bråk och konflikter. Med populistiska budskap drog han hem valsegrar på 90-talet. Vitryssar som aldrig tidigare röstat i allmänna val gavs inte många alternativ när Lukasjenko tagit fram lagstiftning som motverkade motkandidaternas möjligheter. Politiker i landets högsta sovjet, det vill säga deras riksdag, ströp oppositionens möjlighet till kampanjande genom att lagstifta varje kandidats kampanjbudget till ca 500 kr. För Lukasjenko, som hade landets alla medier på sin sida, blev valet en promenadseger.I år förväntas han återigen vinna ett ifrågasatt presidentval.
I landet vars säkerhetstjänst fortfarande heter KGB står massmördaren Lenin kvar på självständighetstorget i Minsk. Som minne av revolutionen, en påminnelse om förtrycket och en symbol för diktaturen.
Som att det inte vore nog med att 70 procent av Tjernobylkatastrofens radioaktiva avfall föll över landet, så var demokratin när den väl kom bräcklig, och dog under loppet av en mandatperiod. I landet vars säkerhetstjänst fortfarande heter KGB står massmördaren Lenin kvar på självständighetstorget i Minsk. Som minne av revolutionen, en påminnelse om förtrycket och en symbol för diktaturen.
Svenska socialdemokrater har en stolt tradition av att verka för demokrati i andra länder. Den internationella solidariteten har präglat hela rörelsen. Vi förfäras av att Polen och Ungern återigen börjat vandringen på diktaturens vandringsled. Vi kräver att EU markerar när länder visar auktoritära tendenser. Därför måste vi också kräva EU:s deltagande och markerande mot diktaturen i Vitryssland.
I vår kamp för att våra europeiska grannar ska leva i frihet får vi inte glömma Vitryssland. Landet får fortsatt inte begränsas till att dyka upp i pushnotiser när kravallpoliser pucklar på ungdomar när Lukasjenka ska väljas om till president. Vi måste minnas, uppmärksamma och sträva för vitryssarnas frihet. Detta är vår plikt som fria medborgare i en demokrati.
För kvar bort i Minsk ligger hoppet om demokrati fortfarande nedtrampat under Leninstatyns barska blick.
Christopher Lindvall, distriktstyrelseledamot SSU Stockholms län