Opinion
Splittringen hotar vår demokrati
Efter stormningen av USA:s kongress diskuteras polarisering flitigt. Nu är tid för både högern och vänstern att kraftsamla mot extremism och splittring, skriver Anton Karlsson, ordförande SSU Halland.
D en våldsamma upptrappning vi sett i USA de senaste veckorna kommer nog inte som en chock för många – det är ett uttryck för den polarisering som plågat samhällsdebatten i landet under en längre tid. Hatet har riktats mot demokratins företrädare och de som valt att stå upp för dess principer. Demokrati och alla människors lika värde är inga självklarheter, men det är våra grundpelare. Och de måste försvaras till varje pris. Men ökad polariseringhotar dessa värderingar och även i Sverige måste vi kraftsamla för ett samhälle som håller ihop.
De senaste dagarna har många debattörer, inte minst inom vänstern, debatterat hur polariseringen påverkar vår demokrati. Vissa har argumenterat för att en ökad splittring skulle gynna en demokratisk samhällsutveckling. Jag tror det är precis tvärtom. Det är bara att titta på vår historia i Europa och påminnas om hur snabbt antidemokratiska krafter växte i en orolig tid när polariseringen mellan grupper ökade.
Polarisering sätter demokratiska institutioner ur spel, lämnar utrymme för konspirationsteorier och banar vägen för ett samhälle i spillror. I slutändan kan det leda till demokratins förfall. Det är polarisering och radikalisering som får den unga småbarnsmamman att ansluta sig till IS. Det är polarisering som får unga killar att gå med i Nordfront. Det är polarisering som göder de krafter som vill förstöra vårt samhällsbygge.
Det behövs en kraftsamling för ett Sverige som håller ihop. Den demokratiska högern och vänstern tillsammans.
Att gå i god för polariseringen samtidigt som tilltron till våra demokratiska institutioner och media minskar är okunnigt. Den ökade graden av splittring i samhällsdebatten kommer endast försvåra det politiska beslutsfattandet och skada vårt gemensamma samhällsbygge.
Här i Sverige kan vi vara stolta. Berättelsen om demokratins intåg i Sverige är en historia om demokratiska krafter som enats. Denna kamp har varit en frihetens kamp, aldrig en kamp i syfte att sprida hat och förtryck gentemot någon annan. Det är vad som skiljer toleransen och intoleransen åt. Det har varit ett gemensamt samhällsbygge där en demokratisk höger och vänster har enats.
Det behövs en kraftsamling för ett Sverige som håller ihop. Den demokratiska högern och vänstern tillsammans. Faktum kvarstår att fenomen som Trump och Sverigedemokraterna är ett resultat av oviljan bland våra demokratiska partier att tillsammans lösa samhällsproblemen.
Det är demokratiska krafter som banat vägen för demokratin i västvärlden, som tagit Europa från murar och krig till öppenhet och samarbete.
Jag är socialdemokrat, men skulle säkerligen kunna tillhöra många politiska partier eftersom vi alla i grund och botten står upp för demokratin, var och en på sitt sätt. Det är demokratiska krafter som banat vägen för demokratin i västvärlden, som tagit Europa från murar och krig till öppenhet och samarbete. Samma krafter som återigen måste markera mot intoleransen. Det vilar ett lika tungt ansvar över såväl vänstern som högern i detta. Vad som skiljer oss åt är värt att åsidosätta för demokratins överlevnad.
Låt oss gå i bräschen för dess försvar genom att avvisa alla tendenser till extremism och polarisering.
Anton Karlsson, ordförande SSU Halland
Du kanske också gillar:
-
Bidens seger är en vinst för demokratin och klimatet
Pavlos Cavelier Bizas
-
SD vinner på det politiska spelet
Wilma Eklund, medlem i SSU Österåker
-
Vi behöver inte Snape – vi behöver reformer
Hannes Pakarinen, Mahmod Bek