Opinion
Replik: En ansvarsfull migrationspolitik räddar liv
I en debattartikel i Frihet kritiserar Edvina Palmcrantz ett Facebookinlägg av Eskilstunas socialdemokratiske kommunalråd Jimmy Jansson. Kritiken grundar sig i att kostnader för samt storleken på flyktingmottagandet skulle vara oväsentlig. Vi menar att kommunalrådet må ha uttryckt sig klumpigt, men att han inte är helt fel ute.
P
almcrantz har helt rätt när hon skriver att ojämlikhet inte bara är en konsekvens av migrationspolitiken. Däremot går det inte heller att blunda för att en migrationspolitik där människor också får möjligheten att integreras i samhället kräver resurser. Dels i form av direkta etableringskostnader, dels i form av ökat behov av bostäder, sjukvårdsplatser och skolor, ja vår generella välfärd helt enkelt.
Vi ska vara stolta över att människor har valt att söka sig till Sverige men den stoltheten går också hand i hand med att kunna erbjuda ett samhällssystem i världsklass.
Vi menar att den viktigaste ingången för att säkra en human flyktingpolitik bör vara att rädda så många liv som möjligt. Under flyktingkrisen 2015 togs pengar från biståndsbudgeten för att finansiera vårt inhemska mottagande, samtidigt som UNHCR hade behövt miljarder i tillskott för att ens kunna upprätthålla grundläggande mänskliga rättigheter i världens flyktingläger.
Att flyktingläger tvingas välja mellan att skära ner på barns möjlighet till skolgång och att dra ner på vattenransoner är inte värdigt.
Att flyktingläger tvingas välja mellan att skära ner på barns möjlighet till skolgång och att dra ner på vattenransoner är inte värdigt.
Ett av socialdemokratins ledord är internationell solidaritet. Det förutsätter mer än fina ord och mer praktisk handling. Ett exempel på praktisk handling är regeringens feministiska utrikespolitik som i FN:s säkerhetsråd verkat för att skydda barn och kvinnor i krig och konflikt.
Det behöver vi göra även i vår flyktingpolitik på hemmaplan.
De som lyckas ta sig till Sverige idag är ofta män med rätt ekonomiska förutsättningar, samtidigt som kvinnor och barn blir kvar i konfliktområdena. Inte sällan utsätts de för kränkningar av sina mänskliga rättigheter och sexuella övergrepp som skapar långvarigt trauma.
Förra året dog 2300 flyktingar i försök att ta sig över Medelhavet.
Det är en humanitär katastrof.
Därför är det glädjande att SSU på vår senaste kongress tagit ett migrationspolitiskt handlingsprogram som vill se ett kvotflyktingsystem på EU-nivå. Det vore betydligt mer humant och önskvärt än nuvarande system.
Slutligen vill vi varna för att som Palmcrantz vifta bort migrationsfrågan som ointressant eller tröttsam. Tidigare lämnades debatten kring migrationspolitiken till att handla om antingen Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik eller till en nyliberal politik som inte ser risker med parallellsamhällen och ökande klyftor.
Migrationspolitiken kräver som alla andra samhällsfrågor både en socialdemokratisk analys och ett socialdemokratiskt svar som syftar till att skapa det jämlika samhället.
Elsa Alm är Socialdemokratisk debattör
Nils Dahlgren är ordförande för SSU Uppland
Du kanske också gillar
-
S-företrädares nya invandringskritik är skadligt idéfattig
Edvina Palmcrantz
-
”Har Migrationsverket uppgiften att sätta barnets bästa först?”
Maja Nordström
-
Vad innebär S nya migrationspolitik?
Nils Forsén